Oogziektes zie je niet aankomen

Oogziektes zie je niet aankomen

Veel mensen kunnen daardoor de mooiste momenten in het leven nauwelijks of zelfs helemaal niet meer zien. Dit kan jou ook overkomen. Het probleem is dat het belang van oogonderzoek in Nederland sterk wordt onderschat. Onderzoek is essentieel om oogziektes te voorkomen en te behandelen, maar daarvoor is meer aandacht en financiering nodig. Steun het Oogfonds en ga samen met ons de strijd tegen oogziektes aan.

Steun Ons

Patiënt- en expertverhalen

Kom in aanraking met mensen voor wie oogonderzoek van levensbelang is. Lees hoe Lizzy met ernstige bijziendheid en haar moeder Julia hopen op nieuwe behandelingen, hoe Vincent met een erfelijke oogziekte bijna blind is geworden en wacht op een doorbraak, en hoe Annemiek die haar zicht verloor door een oogziekte zich inzet om anderen hetzelfde lot te besparen. Hun verhalen onderstrepen het cruciale belang van meer onderzoek om oogziektes te voorkomen en te behandelen.

Lizzy (4) ziet nu al heel slecht door bijziendheid

56 procent van de jongeren is bijziend. Lizzy (4) ziet nu al heel slecht door bijziendheid, of myopie. Haar moeder vertelt haar verhaal.
Lees het verhaal van Lizzy
Lees meer over Lizzy (4) ziet nu al heel slecht door bijziendheid

Vincent (39) heeft de ziekte van Leber

Van de ene op de andere dag zag Vincent (39) wazig. “Toen belde de arts: je hebt de ziekte van Leber en je zicht komt niet terug.”
Lees het verhaal van Vincent
Lees meer over Vincent (39) heeft de ziekte van Leber

Annemiek (48) heeft aangeboren staar

Annemiek (48) is al haar hele leven slechtziend. Maar pas wanneer ze letterlijk en figuurlijk valt, beseft ze echt hoeveel invloed haar oogziekte heeft op haar leven.
Lees het verhaal van Annemiek
Lees meer over Annemiek (48) heeft aangeboren staar

AI-onderzoek voorkomt blindheid door LMD

Caroline Klaver (ErasmusMC) wil kunnen voorspellen wie slechtziend of zelfs blind wordt door leeftijdsgebonden maculadegeneratie, zodat artsen tijdig kunnen ingrijpen.
Lees het verhaal van Caroline Klaver
Lees meer over AI-onderzoek voorkomt blindheid door LMD

Nanotechnologie voor erfelijke oogziekte Retinitis Pigmentosa

Camiel Boon (Amsterdam UMC) onderzoekt nanotechnologie om gentherapie voor RP verder te verbeteren. RP kan leiden tot blindheid.
Lees het verhaal van Camiel Boon
Lees meer over Nanotechnologie voor erfelijke oogziekte Retinitis Pigmentosa

Genenonderzoek naar kinderglaucoom

Sarah Janssen (Amsterdam UMC) onderzoekt samen met UMC Groningen en RadboudUMC genen om kinderglaucoom beter te behandelen.
Lees het verhaal van Sarah Janssen
Lees meer over Genenonderzoek naar kinderglaucoom

Kom in Actie voor Gezonde Ogen!

In Nederland worden nog steeds veel mensen onnodig slechtziend of blind. Door meer wetenschappelijk onderzoek en meer voorlichting kunnen we dit voorkomen. En jij kunt helpen!

Door sportief, creatief, actief of culinair in actie te komen maken we samen het verschil. Vraag familie, vrienden, klasgenoten of collega’s om jouw actie te steunen. Iedereen kan meehelpen en alles kan!

Start je eigen actie

Deel je verhaal

Nationale Oogweek:
10 – 17 oktober

Van 10 tot 17 oktober organiseert het Oogfonds de eerste Nationale Oogweek. Een week waarin ooggezondheid centraal staat, omdat het aantal blinden en slechtzienden in Nederland snel toeneemt. Tijdens deze week richten we ons vooral op kinderogen, met de verspreiding van de 20-20-2-regel als belangrijkste wapen tegen bijziendheid. Daarnaast openen we op 11 oktober een unieke expositie in samenwerking met Canon en CODA in Apeldoorn. Ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een toekomst met gezonde ogen.
Bekijk de Nationale Oogweek

Een foto die dichtbij een oog genomen is met het logo van de Nationale Oogweek eronder
Voorkant van de brochure Tips voor gezonde ogen

Download hier de gratis brochure:
De brochure staat boordevol tips om uw ogen gezond te houden. 

Brochures

Dit is wat een persoon ziet met